torsdag 8. oktober 2009

Gamlehjem for gamle enker og et for kyr?

Greetings from Mursan! Nå sitter jeg i sengen å slapper litt av etter en lang dag ute i feltet. Frokost var som vanlig omelett og lomper. Etter maten var synket litt ned i magen dro vi fire, Reidun Refsdal (sjefen), Dr Chris og Marianne mot en dhaba. En dhaba er et ventested, et avslappningssted for trailersjåfører. Her kan de vaske bilene sine, seg selv, få seg en liten høneblund, spise litt mat og på kveldene får de besøk av de prosituerte, et tilbud mange ofte benytter seg av. På disse stedene får sjåførene mulighet til å teste seg for HIV. Dette er gjort enkelt med en liten blodprøve som labratoriemannen tester ut med en gang, og iløpet av kort tid får de svar. Men det er viktig å poengere at de får ikke diagnosen fastsatt med en gang, men at den er positiv, og at de må dra til sykehus, eller komme til klinikken i Mursan for de andre testene. Visst indere skal teste seg på sykehus eller andre offentlige insitusjoner koster det rundt 450 rupiees, mens klinikken her tar 20. Noe som er en vesentlig forskjell. Det var faktisk mange som benyttet seg av muligheten, og vi fikk forklart at det kunne være fordi de ikke ønsker at resultatet skal komme i posten til deres familie. Tenk så forskjellig det er fra Norge.? I vårt land er man pliktig til å gi beskjed til mennesker som kan være smittet. På den tiden vi var der var det en som fikk beskjed om at testen var positiv, trist å tenke på.

Etterpå dro vi videre og fikk kjapt dra innom å se et hjem for pasienter med HIV og et sted hvor de kan komme for å føde trygt og greit. Vi dro til Vrindavan, som er et av de mest hellige stedene i India, Krishna (tror jeg det var...) vokste opp der. Vi besøkte et hjem for enker. Her er man ikke mye verdt visst mannen dør, og mange familier dreper eller prøver å bli kvitt enkene. På disse hjemmene har de det lille de trenger og de kan være der til de går bort. På veien så vi også et gamlehjem for kyr. Og det så nesten ut som det var i bedre stand enn enkehjemmet. De tar vare på kyrne, men ikke de gamle damene? Helt sant faktisk. Etter mange inntrykk smakte det svært godt med middag på Best Western hotell! Etter litt shopping og halvannen time kjøretur i 35 grader, var det deilig å slappe av i sengen.

Vi har snart vært her en uke, og allerede sitter jeg igjen med så mye. Alle ville nok hatt godt av å se hvor godt vi faktisk har det i Norge. Helt merkelig at jeg for en ukes tid siden tok en dusj for en selvfølge, mens nå er de to bøttene på badet helt himmelsk. Tenker masse på dere der hjemme! Kjempeglade i dere!:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

å det er så artig å lese om alt du opplever, lille venn.

veldig glad i deg. mamma

nordnes sa...

kor artig det er å lese om hvordan du har det ute i den store verden tenker ofte på deg du er tøff lykke til vidre til deg og dine venniner klemm fra mor